Spijkenisse dialect en anecdotes

Onze vrijwilligers smullen ervan;
oud Spikkenissers dialect!
                          Lees verder >>

 

Open Monumentendag 2018

Zaterdag 8 september werd de jaarlijkse Open Monumentendag weer georganiseerd. Het werd  tijd om de tentoonstelling in de bedstee te vernieuwen. Na enig nadenken kwam "Tabak bij Mak" uit de bus. Een zoektocht naar sigarendoosjes, pijpen, luciferdoosjes, sigarenbandjes en wat al niet meer. De bedstee is ingericht als een ouderwetse rookkamer, uit de tijd van "het is geen man die niet roken kan". Onvoorstelbaar in deze tijd, het is algemeen bekend wat de gevolgen zijn van rookverslaving. Andere tijden; Nel en Julius hebben reuze hun best gedaan er een aantrekkelijk geheel van te maken.

RTV Rijnmond Zomertoer

Op vrijdag 9 augustus 2018 kwam de RTV Zomertoer van RTV Rijnmond op bezoek bij museum Mak. De Zomertoer van Rijnmond bezocht in de vakantie in Zuid-Holland de Alblasserwaard, Waterweg, de eilenden Goeree Overflakkee, Voorne Putten, Dordrecht en Gorinchem.  Verslaggeefster Marlies Harting maakte foto's, een filmpje en een verslag met als onderwerp de dames Mak, de gang van zaken in de winkel en wat nog meer ter sprake kwam. Klik hier voor het filmpje.

Schoolbezoeken in mei 2018

Op woensdag16 mei 2018 kwam groep 7 van de openbare basisschool Vogelenzang op bezoek in Winkel Mak. De leiding bestond uit leerkracht Angela v.d. Berg en de rondleiding werd verzorgd door Herbert Westland van de Historische Vereniging. En natuurlijk waren de Mak vrijwilligers ook aanwezig. De kinderen vonden het leuk en interessant; op de foto legt Herbert de werking van de regenbak uit. Nadat eerst de plee bezichtigd was.....

Gluren bij de buren op 11 maart 2018

Op zondag 11 maart 2018 kon in de gemeente Nissewaard bij een aantal buren gegluurd worden. In diverse huiskamers traden artiesten van verschillende pluimage op. In Museum Winkel Mak was zoals aangekondigd een samenspraak tussen drie personen te beluisteren, en wel in het oorspronkelijk Spikkenisser dialect. Onderwerp was het oude durp, de winkels die er toen waren, zoals diverse bakkers, slagers en groenteboeren. Het gesprek kwam zodoende ook bij de handel en wandel van de familie Mak terecht. De samenspraak is 4 x uitgevoerd en totaal waren er 20 bezoekers. Dat viel niet tegen, want veel publiciteit was er vooraf aan het evenement niet geweest. Herhaling in 2019 in februari; we wachten af. 

Slecht weer op zaterdag 3 en 17 maart 2018

In verband met de slechte weersomstandigheden is museum winkel Mak op zaterdag 3 maart 2018 gesloten. Volgende opening is ijs en weder dienende op zaterdag 17 maart a.s. Helaas was het op 17 maart wéér super koud en sneeuwde het........

Gluren bij de buren

Gluren bij de Buren is een huiskamerfestival dat plaatsvindt door alle wijken van Nissewaard. Het vloerkleed is het podium; de bank is de tribune. Per woonkamer treedt 1 act op die 3 maal speelt. Door de speciale looproutes kan je als bezoeker maximaal 7 optredens bijwonen. Gluren bij de Buren maakt de wijken in Nissewaard gezelliger en geeft lokale acts een podium.

De vrijwilligers van winkel Mak vonden dit wel een goed idee. Op zondag 11 maart 2018 van 12:00 tot 17:00 uur is iedereen welkom in museum Winkel Mak. De act zal verzorgd worden door de vrijwilligers zelf, hoe de act er uit gaat zien blijft nog geheim. Eén ding is zeker, de act wordt wel uitgevoerd in het oorspronkelijk Spikkenisser dialect. Nieuwsgierig geworden? Kom dan kijken. 

Kerst 2017 in Winkel Mak

Op zaterdag 23 december, tijdens de kerstmarkt in het centrum van Spijkenisse, is museum Winkel Mak, Voorstraat 26, geopend in kerstsfeer. De winkel is sfeervol verlicht en de huiskamer is ingericht met allerlei kerstattributen. Geen elektrische verlichting in de kerstboom, maar echte kaarsen! Nel en Julius, voor de gelegenheid in klederdracht, zijn gastvrouw en gastheer op deze middag; openingstijd van 13:00 tot 16:30 uur.

Sinterklaas in Winkel Mak

Op zaterdag 18 november 2017 kwam Sinterklaas in Spijkenisse aan. Hij landde zoals altijd in de haven met zijn Pieten. Vervolgens wandelde hij door het centrum en bezocht natuurlijk de Voorstraat. Winkel Mak trok zijn belangstelling, hij ging naar binnen en nam een dropje. Aad en Marijke stonden die zaterdag in de winkel; het was lachen zoals goed te zien is.

Museumwoning schenkt lekker bakkie koffie

De nieuwe expositie in de museumwoning "Back to the sixties" aan de Eikenlaan heeft als titel: "Koffie, koffie, lekker bakkie kofie". Koffie zetten in de jaren 60 ging op een geheel andere wijze. En met compleet andere attributen. Deze zijn allemaal te zien op de tentoonstelling, melittafilters, percolators, koffiemolens en wat al niet meer. Ook reclame uitingen van o.a. Douwe Egberts, Van Nelle en vergeet ook de Buisman niet. De expositie werd geopend door Ernst van Werkhoven van Kaldi, dit om in stijl te blijven. Hij zette een ouderwets bakkie koffie, schonk een kopje in en de tentoonstelling was geopend. De museumwoning is geopend elke zaterdag- en zondagmiddag van 13:00 tot 16:30 uur en op afspraak via tel. 0181-621658.

Bezoekers Open Monumentendag 2017

Het weer werkte niet écht mee op 9 september 2017; vooral ’s morgens was het erg nat. En dat was te merken aan de bezoekers. Het begon in de middag pas echt te lopen en toen liep het ook direct aardig door. We hadden  totaal 145 bezoekers. Het thema “Boeren, burgers en buitenlui” hadden we iets aangepast. Bij Mak is het “verliefd, verloofd, getrouwd” geworden. Nel van den Tol is er weer in geslaagd de bedstee om te toveren met allerlei attributen die op dit thema betrekking hebben.  De huwelijkskleding van twee bekende Spikkenissers wordt vertoond; er zijn foto albums te zien met nog meer bekende Spikkenissers, kortom, er is weer veel te zien. En het blijft nog wel een tijdje te zien. 

Open Monumentendag 2017

Op zaterdag 9 september a.s. is het weer tijd voor de jaarlijkse Open monumentendag.  Klik hier voor de poster van Monumentendag Nissewaard en hier voor de te bezichtigen monumenten in de gehele gemeente Nissewaard. Natuurlijk is Museumwinkel en woonhuis Mak ook van de partij; openingstijden: van 10:00 uur tot 17:00 uur.  Aan het thema van dit jaar “Boeren, burgers en buitenlui” wordt aandacht besteed  d.m.v. een tentoonstelling in de bedstee.

Vrijwilligers Mak en Oudheidkamer gaan uit

Op vrijdag 19 mei 2017 maakten vrijwilligers van Museum Winkel Mak en de Oudheidkamer Spijkenisse een uitstapje naar museum “In den Halven Maen” in Tinte.  Eerst werd een kopje koffie of thee gedronken; daarna werd het museum bezichtigd.  Je kunt hier wel  twee dagen doorbrengen als je echt alles wilt zien. Er is een dorpscafé, een complete kruidenierswinkel en bovendien een hoedenverzameling. Als je dat allemaal gezien hebt kun je een wandeling maken door de “Halve Zolen Tuin”.  Een bijzondere tuin, te gek eigenlijk. Je blijft lachen. Alle vrijwilligers waren het eens, het was een geslaagde middag.

Schilder in Winkel Mak

In de week van 8 mei t/m 12 mei 2017 was schilder Rogier van Eyk aan het werk in Winkel Mak. Liever gezegd: buiten Winkel Mak. Hij heeft het gehele pand van een nieuwe verflaag voorzien en het moet gezegd, het ziet er prachtig uit. We kunnen er weer een aantal jaren tegen.

Julius repareert deksel regenbak

Het deksel van de regenbak had z'n beste tijd gehad; maar wie zou dit kunnen repareren. Het is wel precisiewerk en daar is Julius een meester in. Hij zoekt een bijpassend stuk hout en zet het er in. En wel zodat het toch een "oud" deksel blijft. Het wachten is nu op de schilder, want Winkel Mak kan wel een verfbeurt gebruiken.

Kunst(stof) bij Mak

De winter is voorbij; de lente is in aantocht. Reden voor de Mak-vrijwilligers de bedstee van een nieuwe tentoonstelling te voorzien. Nel van den Tol schudde een aantal Ideeën uit haar mouw, gekozen is deze keer voor het gebruik van plastic, kunststof dus in het huishouden en speelgoed in de ruimste zin des woords. Vanzelfsprekend kwam Tupperware ter sprake en in de bedstee is een groot aantal Tupperware artikelen te bewonderen. De jaren waarin deze artikelen allemaal gebruikt werden liggen in de buurt van eind vijftiger en begin zestiger jaren en dit geldt ook voor het tentoongestelde speelgoed. Op 1 april 2017 is de tentoonstelling voor de eerste maal te zien; openingstijden elke eerste en derde zaterdag van de maand van 13:00 tot 16:30 uur.

Inspiratie op locatie met Cees Vingerling

In het Weekblad Groot Nissewaard van 31 januari 2017 lazen we een artikel van Cees Vingerling in de serie “Inspiratie op locatie”. Cees had Winkel Mak bezocht en vond het de moeite waard. Terug in de tijd van zand zeep en soda schrijft hij. Hij werd rondgeleid door Adri Schipper zelf, zij weet genoeg te vertellen over het oude Spikkenis. Ze woont namelijk haar hele leven al in de Voorstraat.  Kortom, ga zelf kijken is het advies van Cees!! Daar zijn wij het vanzelfsprekend helemaal mee eens.

Kerst en winter in huisje Mak

Tijdens de kerstmarkt in het centrum van Spijkenisse was huisje Mak geopend op de zaterdagen 23 en 24 december 2016. Kerstsfeer uit de dertig- en veertiger jaren van de vorige eeuw was het motto want ook toen vierde men Kerstmis. Er was een bijzondere kerststal te zien, en ook de winkel was feestelijk verlicht. Gastvrouw en gastheer waren Nel en Julius, voor de gelegenheid in klederdracht. Kerstmis is weer achter de rug, maar van januari t/m maart 2017 is de tentoonstelling "Winter in huisje Mak" nog te zien. Foto's van schaatspret uit het verleden, winterse attributen zoals vele soorten schaatsen waarbij de "houtjes" niet ontbreken. Ook is er een fotoboek van de laatst gehouden Elfstedentocht in 1997 te zien.

Bezoek van de Pieten Band op de Voorstraat

Op zaterdag 3 december 2016 wandelde een Zwarte Pieten brassband door de Voorstraat. Stop even bij winkel Mak, vroegen we, en dat gebeurde. Het was een hilarische band, met bovendien erg leuke muziek. Een dropje wilden ze niet, maar een pepermuntje ging er wel in!!

Een jarige in Winkel Mak

Op zaterdag 12 november 2016 vierde mevr. Stil haar 81e verjaardag. Haar kinderen hadden een verrassing voor haar bedacht, een bezoek in Winkel Mak. Ze wist hier niets van en was verbaasd dat de winkel nog bestond. Niet zoals ze 't zich herinnerde, maar de winkel is er in ieder geval nog. Mevr. Stil had vele jaren in de Wiekstraat gewoond in de tijd dat Spijkenisse nog een overzichtelijk dorp was. Ze herinnerde zich de dames Mak nog goed, ook zij vertelde: Klaasje was het werkpaard en Antje was de deftige dame.

Shantykoren in het centrum

Tijdens het jaarlijkse Shantykoren festival op zaterdag  2 oktober 2016 was het reuze druk in Winkel Mak. Het artikel in het AD  “Erop uit” was hier ook debet aan.  Er was zelfs belangstelling  uit Capelle a/d IJssel. Mensen kwamen met het artikel in de hand de winkel binnen.

De bedstee en buitenplee van de gezusters Mak

Oude veilingkisten, de bedstee, de buitenplee, in de oude groentewinkel van Mak in Spijkenisse ben je even terug in de tijd. Onlangs is journaliste Joke Waltmans op bezoek gegaan en heeft dit mooie verhaal voor in het AD/RD gemaakt.

 
Bron: AD 29 september 2016 

Mak's Moestuin

Ter gelegenheid van Open Monumentendag 2016 is in de bedstee bij Winkel Mak weer een nieuwe tentoonstelling te zien.  De dames Mak zijn de iconen van de winkel; zodat we toch nog een beetje invulling geven aan het thema van dit jaar, “Iconen en Symbolen”.  Te zien zijn verder diverse gereedschappen, weckflessen met inhoud, zaden, kortom alles wat met zaaien en oogsten te maken heeft. De tentoonstelling is op 10 september jl. geopend door Chayenne Bakker en zal te zien zijn tot het einde van 2016.

Tentoonstelling Iconen en Symbolen (Open Monumentendag 2016)

De Drie Mannetjes van het Noordeinde in Spijkenisse vertellen hun verhaal over de tentoonstelling Iconen en Symbolen en Open Monumentendag 2016 in het 'oud Spickenis'.

Voor de Open Monumentendag in 2016 heeft de Werkgroep Monumenten Nissewaard een tentoonstelling samengesteld. De werkgroep heeft zich laten inspireren door het thema van Open Monumentendag 2016: Iconen en Symbolen. De opening vond plaats op vrijdag 26 augustus om 14.45 uur in het stadhuis van gemeente Nissewaard, Raadhuislaan 106 in Spijkenisse. De openingshandeling werd verricht door wethouder Martijn Hamerslag.

De tentoonstelling is tot en met vrijdag 23 september te zien in de Jan Broekhuishal in het stadhuis. Iedereen is van harte welkom! Openingstijden: maandag tot en met vrijdag 08.00-17.00 uur, donderdagavond 17.00-20.00 uur.K
lik op de afbeelding en bekijk de mooie film, door Roel van Deursen.

Aanrader: En betere waar en 10% korting bij de Museumwoning

Back to the Sixties bestaat dit jaar  jaar en in die tijd zijn er al diverse thematentoonstellingen geweest. Voor Evert Zoomer is het de laatste jaren goed nadenken over het onderwerp, want er is al zo veel aan de orde geweest. Toch heeft hij ook dit jaar weer iets bedacht: En betere waar én % korting!
 

Opening tentoonstelling

Op zaterdag 5 maart 2016 opende mevr. Nel Twigt uit Rotterdam de tentoonstelling “Een steekje los bij Mak”.  De tentoonstelling is gewijd aan handwerken in vroeger tijden, dit in de breedste zin des woords.  Centraal staat de trapnaaimachine die mevr. Nel Twigt aan museum Winkel Mak geschonken heeft. De tentoonstelling is te zien elke eerste en derde zaterdag van de maand, van 13:00 tot `16:00 uur, tot september 2016.

 

Aan museumwinkel Mak is 'een steekje los'

Afgelopen zaterdag 5 maart 2016 werd in museumwinkel Mak een de Voorstraat de tijdelijke tentoonstelling 'Een steekje los bij Mak' geopend. We gaan nu de eerste en derde zaterdag van de maand open; van 13:00 tot 16:00 uur. U bent van harte welkom!

Bron: Groot Nissewaard Dinsdag 8 maart 2016 

Een steekje los bij Mak

Zaterdag 5 maart 2016 opent mevr. Nel Twigt uit Rotterdam de nieuwe tentoonstelling in de bedstee bij Museumwinkel Mak aan de Voorstraat in Spijkenisse De titel van de tentoonstelling luidt: "Een steekje los bij Mak". Mevr. Twigt heeft onlangs een trapnaaimachine aan de Stichting Museumwinkel Mak geschonken; daarna ontstond het idee een tentoonstelling te wijden aan handwerken in vroeger tijden. Dit in de breedste zin des woords, handwerken, kleding vervaardigen op de hand- of trapnaaimachine e.d. Opening van de tentoonstelling vindt plaats om 11:00 uur 's morgens; daarna is de tentoonstelling voor alle nieuwsgierigen te zien vanaf 13:00 uur. In de komende periode is de tentoonstelling elke eerste zaterdag van de maand te zien, tijdstip: van 12:00 tot 16:00 uur.

Drukte bij winkel Mak tijdens kerstmarkt

Tijdens de kerstmarkt op zaterdag 19 december 2015 wisten weer veel bezoekers de weg naar winkel Mak aan de Voorstraat te vinden. Het was dan ook de moeite waard. Nel en Julius waren gastvrouw en gastheer in Dickens kledij; er was een oude monumentale kerststal te zien en er waren kerstkaarten uit de dertiger jaren van de vorige eeuw. Bovendien was de tafel gedekt voor een bijzonder kerstdiner bij kaarslicht en de kerstmannenverzameling van de dames Mak was tevoorschijn getoverd. Nel en Julius mochten meer dan honderd bezoekers verwelkomen. In de maand maart opent winkel Mak opnieuw de deur; elke 1e zaterdag van de maand van 12:00 tot 16:00 uur. Er wordt nog nagedacht over een nieuwe tentoonstelling in de bedstee, wordt vervolgd dus.

Teamuitje gemeente Nissewaard

Op vrijdag 27 november 2015 organiseerde gemeente Nissewaard een teamuitje voor een aantal van haar ambtenaren. Het bleek een zoektocht te zijn naar de vermiste teamleider. Hiertoe moesten de diverse teams in Spijkenisse op verschillende locaties vragen beantwoorden. Eén van die locaties was Winkel Mak; onze eigen opdracht was dat wij de vragen moesten verzinnen. Dat is prima gelukt; we hadden een complete vragenlijst samengesteld die betrekking had op de voormalige groentewinkel, de fam. Mak, het oude "durp" Spijkenisse, enz. enz. Het was de gehele middag een drukte van belang en iedereen was het erover eens, het was een geslaagde middag.

Drukte tijdens Open Monumentendag

De opening van Monumentendag 2015 door de Mannetjes op de Krom was weer een succes. De Mannetjes vertelden in onvervalst Spikkenis wat er allemaal ging gebeuren. En dat was een heel verhaal. Ze bespraken wat er allemaal te doen en te zien was en daarna kwam wethouder Van der Schaaf nog aan ’t woord.  Winkel Mak opende de deur om 10:00 uur en het was direct al raak; er stond iemand te wachten. En het bleef de gehele dag druk tot zeer druk.  Ook de thema tentoonstelling in de bedstee, genaamd  “met melk meer Mak(s)”  trok de aandacht. Deze zal nog wel even te zien zijn, dus kom gewoon kijken als je er belangstelling voor hebt.

Open Monumentendag 2015

Tijdens Open Monumentendag 2015 is Museum Winkel Mak geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur. De tentoonstelling in de bedstee heeft een link met "Kunst en Ambacht", het motto dit jaar van de landelijke Open Monumentendag. Als onderwerp voor onze tentoonstelling hebben we gekozen voor "Melk" en dan in de breedste zin des woords. Koeien melken is een ambacht, het verder aan de man brengen van melk door een melkboer wordt dan weer detailhandel genoemd. We hebben van ambacht en detailhandel zoveel mogelijk items verzameld; het is een bonte verzameling geworden, die bij velen herinneringen zal oproepen. De officiële opening van de Monumentendag is weerop de Krom; daar zijn de Mannetjes aan het woord, aanvang 9:45 uur.

Keuken ge-MAK in Museum Mak 2

Vanaf 25 maart 2015 is in Museum Winkel Mak een nieuwe tentoonstelling te zien. Het thema is deze keer de hulpmiddelen die in vroeger jaren in de keuken gebruikt werden, het keuken ge-MAK. Attributen voor de uitstalling in de bedstee komen uit de inventaris van de dames Mak en niet te vergeten uit de uitgebreide verzameling van Nel van den Tol. Zij heeft de inrichting van de bedstee voor haar rekening genomen en dat is haar prima gelukt. Winkel Mak is geopend op de eerste zaterdag van de maand van 12:00 tot 16:00 uur.

Een Bruidspaar in Museum/Winkel Mak

Op vrijdag 19 september 2014 hadden we een primeur in Museum/Winkel Mak; een bruidspaar. Fotograaf Jeroen Groeneweg had ons gevraagd of het toegestaan was foto's te maken. Hij maakte foto's in de winkel, de kamer en zelfs in het smalle slopje. En buiten voor de winkel was het helemaal leuk. We kunnen wel zeggen dat het een succes geworden is, de foto's zijn werkelijk mooi. Bruid en bruidegom waren er ook heel gelukkig mee.

Open Monumentendag 2014

Dit jaar is de opening van de Monumentendag weer verricht door de mannetjes  op de Krom. Ze vertelden in rap Spikkenissisch wat er allemaal te doen was. Daarna mocht wethouder Van der Schaaf ook nog een duit in het zakje doen. Voor de vrijwilligers van Museum Mak was het een drukke dag, er kwamen maar liefst 172 bezoekers. Soms met hele groepen tegelijk.  Er was ruimschoots belangstelling voor de tentoonstelling in de bedstee.  Het weer werkte gelukkig ook mee, de zon scheen de gehele dag. Ook de Oudheidkamer werd druk bezocht. Vanzelfsprekend waren Nel en Julius weer present in klederdracht. Deze keer in rouwdracht vanwege de rondleidingen op de begraafplaats en dat zag er weer  picobello uit. We kunnen weer terugzien op een geslaagde monumentendag.

Museum Mak in de media in september 2014

De tentoonstelling "Speelgoed in de vorige eeuw was op 6 september voor de laatste maal te zien. Verder was er publiciteit voor de groenteverkoop door Ab Bouman en Froukje van de Zorgboerderij.

Winkel Mak tijdens Open Monumentendag 2014

Op zaterdag 13 september a.s., Open Monumentendag 2014, zal Winkel Mak Mak geopend zijn van 10.00 uur tot 17.00 uur.
In de bedstee zal een kleine tentoonstelling te zien zijn die als thema heeft: “Op reis toen en nu”.  Ook de fam. Mak ging wel eens weg, dat beperkte zich tot “daagjes”. Want als je een winkel hebt kun je niet zo makkelijk een aantal weken weg. Winkel en woonkamer zijn vanzelfsprekend ook te bezichtigen.

Charles de Foucauld Mavo

Vanaf de opening van Winkel Mak is de  Charles de Foucauld Mavo al van de partij. Ze komen altijd in mei of juni met een aantal leerlingen uit de diverse brugklassen.  De leerlingen moeten van het bezoek een verslag maken; ook werden er diverse foto’s genomen.  Dit jaar had Julius de leiding en hij kwam als vanouds in passende kleding.  Hij had de aandacht, er werd goed geluisterd. Wordt vervolgd in 2015 denken we.

School de Hoeksteen in Winkel Mak

Niks bijzonders, een school in Winkel Mak, dat gebeurt wel meer. Maar groep vijf van De Hoeksteen was nog nooit geweest. Ze kwamen op dinsdag 20 mei. In de regel zijn het de groepen zeven en acht die de winkel bezoeken, andere leeftijdsgroepen dus. Dit was een experiment dat werd uitgevoerd o.l.v. Els en Herbert Westland. Het was een succes;  de kinderen hadden veel belangstelling, vonden ’t leuk en stelden héél veel  vragen. Wie weet wordt dit nog een keer herhaald, de Mak-vrijwilligers zijn altijd bereid na afspraak het winkel te openen. 

Bezoek Vereniging van gemeenten in Zuid-Holland

Op vrijdag 16 mei 2014 bezocht een delegatie van de Vereniging van Zuid-Hollandse gemeenten Spijkenisse. De Boekenberg, de Dorpskerk werden bezocht en natuurlijk stond ook Winkel Mak op het programma. Het college van B & W van Spijkenisse was ook van de partij. Leen vertelde buiten het verhaal van de dames Mak en daarna ging het gezelschap naar binnen; in tweeën gedeeld vanwege ruimtegebrek. De winkel is al vol als je er met twee personen in bent, laat staan als ’t er dertig zijn.  De bezoekers waren reuze geïnteresseerd; ze besloten de dag met een  wandeling naar het Gemaal.

Prachtige lesbrieven

Met veel plezier hebben we de prachtige lesbrieven ''Vergeten groenten'' en ''Historisch lesbrief'' en ''Spijkenisse 1915 - 1940'' aan de website toegevoegd. We wensen iedereen heel veel kijk- en leesplezier.

Museum Mak weer geopend

Vanaf zaterdag 1 maart jl. zijn in museumwinkel Mak de deuren weer open en wel elke eerste zaterdag van de maand van 12.00 tot 16.00 uur. Winkel en woonhuis zijn opnieuw te bezichtigen. 

Nieuw in de bedstee: een kleine tentoonstelling, met als thema “Speelgoed in de in de vorige eeuw” . Te zien is o.a. speelgoed waar de meisjes Mak in hun jeugd mee speelden. Bovendien zijn er attributen toegevoegd uit een particuliere verzameling; er is dus ook “jongens-speelgoed”  aanwezig, vanzelfsprekend uit dezelfde periode.

Voor geïnteresseerden is het ook mogelijk het Mak fotoboek aan te schaffen.

Gevelafbeelding De Es

15 november jl. zijn we in De Es geweest vanwege de inwijding van de gevelafbeeldingen in de gang

Verslagen van Aad en Marijke Bezemer

Hieronder twee verslagen van Aad en Marijke Bezemer van een schoolbezoek en een zaterdagbezoek:

Het was gezellig met heel veel verhalen (3 augustus 2013)

Er stond een lekker windje. In de winkel was het warm dus even flink laten doortochten. 
De Voorstraat was heel rustig. Er werd wel over gesproken, zeker allemaal met vakantie hoorden we. 
De eerste belangstellenden waren een man met vrouw. Hij had hier gewoond en kon eerst echt niets 
meer vinden.
Voor hem was het een vreemde omgeving geworden, je zoekt en alles is weg.

Hij was veel in de winkel geweest. Maar vrouwlief was niet van plan eventjes te kijken hoe het eruit 
zag. En met stille dwang werd meneer(tje) vooruit- geduwd. Een mevrouw kwam om aardappels ja 
helaas uitverkocht. Ze zou dinsdag op de markt kijken. Of donderdag in de winkel.

Er kwamen twee zussen, een woonde in Noord-Holland. Welke heel enthousiast was. 
Geweldig ze genoot hoorbaar. En oh ja er kwamen weer herinneringen boven van in de teil 
enz. de zeepklopper. Oh ja de emaille pannetjes geweldig. Die rode pannetjes geweldig die 
zag je niet vaak, eigenlijk heel weinig.

Uitgebreid alle zeep bekeken. Ze vond het fantastisch. De lakens met het borduursel. 
We hoefden met haar bezoek ons niet te vervelen. Het was de jongste van een hele rij. 
Zij bofte hoefde niet meer in de teil. Gelukkig niet meer in het badwater van de anderen.

Er was een echtpaar dat nog nooit echt een oud huis gezien had met een bedstede en zij 
keken met belangstelling in het boek en ons verhaal over hoe men sliep ze vonden het 
heel indrukwekkend.

Het leuke van deze middag was dat niet iedereen tegelijk kwam. Zo kon iedereen rustig kijken 
en wij vertellen. Er ontstonden weer verhalen, oh mijn oma had ook zo´n kakdoos en dat Klaasje 
zo leefde onbegrijpelijk.Was ze zeker wel erg rijk? 

Nou, nee eerder arm. Dat begreep ze pas toen ze verzorgd werd waar heb ik dat aan verdiend 
zei ze vaak, toen voelde zich rijk.

Er waren er die de winkel niet in gingen ze vonden net als ik toen het een beetje mysterieus. 
Maar één ding vonden ze stuk voor stuk: je stapt echt in de tijd terug. Weet je nog die lichtknopjes. 
Telkens ontdekten ze weer wat uit vroeger jaren.

Wat eng toch dat je Klaasje twee was, vernoemd naar Klaasje één. Hoe komen ze erop. 
Nu, die Bijbel is stuk gelezen! Er was een  mevrouw (indonesisch) die moeilijk Nederlands sprak 
en soms kreeg ze kippenvel. Het was voor haar niet te begrijpen dat Jan afgewezen werd. 
En dat alles ongebruikt op zolder belandde ingepakt en ongebruikt.

Maar het is wel mooi dat wij daardoor hier staan. Ze leefde zich geheel in hoe het zou zijn 
geweest toen. Er kwam ook een tweeling ooit wonende op de Laning. Bij hen werd er gemoderniseerd. 
Er moest een wasmachine komen en een wc. Ze vonden het bijzonder en genoten. 
Heel mooi dat het bewaard is gebleven. Telkens hoorden we het.

Er waren mensen uit Amsterdam, ja van ver en dichtbij. En dat het al een pand is uit ca. 1850. 
Ook hoe ze leefden, steeds weer de bedstede ja, moet je voorstellen met z´n vijftienen plus ouders 
in zo´n huisje, het gebeurde toen. De verteller had zelf zo gewoond.

Er waren 40 bezoekers geweest. Uit eigen beweging.
Kortom het was weer gezellig met heel veel verhalen.

Marijke en Aad Bezemer

Schoolbezoek De Rank (8 april 2013)

Het was zonnig weer. De kinderen arriveerden en waren vrolijk. Begonnen tegelijk met vragen. 
De juf zei dat ze in een museum waren en dat ze moesten luisteren en kijken en nergens aankomen. 
Ze luisterden aandachtig maar je merkt dat ze geen flauw idee hebben hoe het vroeger er aan toe ging. 
De kinderen waren een en al oor. We vertelden van hoe het toen ging je had geen grote winkels en groenten 
haalden veel bewoners uit eigen tuin. Vooral zomer groenten. Wintergroenten en aardappels,
appels en fruit had niet iedereen. Er was een slager, bakker, kruidenier alles was apart.

Vergeten groenten, een jongen was heel erg geïnteresseerd. Sommigen begonnen gelijk van bah terwijl
ze het nog nooit gegeten hadden. Wie weet wat wecken is. Een jongen dacht het  te weten hoe je moest 
wecken. Hij vertelde, nu dan neem je zaadjes van bonen, plant ze in een bak. Dan gaan ze groeien, 
je wekt ze uit hun slaap als het ware. Ja niet zo gek bekeken. Maar nadat Aad vertelde hoe het ging 
begrepen ze dat de glazen potten in de winkel de vervangers waren. Dat kan je toch niet meer eten???

De weegschaal en hoe je ermee moest werken. De aardappelschrapmachine jammer dat hij niet 
meer werkt. Een meisje had duidelijk slaap, geeuwde en was totaal ongeïnteresseerd leunde tegen 
de schoorsteenmantel. Ze keek niet vrolijk dat ze niet mocht leunen. En gelijk wees iemand op de
elektrische klok. Wat ook opviel was dat er toch heel veel kinderen moeite hebben met LOPEN. 
Ze waren moe kunnen we hier niet zitten. Ze hadden al zo´n stuk gelopen.

Ze waren onder de indruk dat het huis al bestond sinds 1850. En dat het eigenlijk best bijzonder was. 
Dat Klaasje zo sober leefde en haar mooie spulletjes niet gebruikte begrepen ze niet. Maar eigenlijk 
was het Klaasje die ons een uniek plekje heeft nagelaten. Dat we haar familie een beetje volgden 
we waren als het ware op bezoek.

Wat een klein kamertje moest je daar in leven ja en het ging. In een caravan gaat het toch ook. 
En ze waren echt niet arm. Men leefde heel anders het valt ze op deze manier van beleven echt op. 
Is de bedstee niet wat klein??? Wij konden hen vertellen dat ze zittend in de kussens sliepen en
waarom. Dat is een rare gedachtegang. De mensen waren niet zo groot als wij. 
Hoe het is in de teil te gaan, je wassen bij de pomp. Op rij in de teil bah. 
Je zwemt toch ook met z´n allen in het zwembad. Ja dat is zo, maar in bad?

De was in de week op zaterdag net als in de Tupper emmer. Maandag wasdag. 
Alles was bijna handwerk. De kolen in de kachel. Ze wisten van turf steken. 
Achter de deur de trap de jongens: stoer niks engs, en de meisjes: nee veel te gevaarlijk. 
Maar scheef is hij dat is duidelijk, en oud. Buiten naar de wc brr. Je gaat toch niet op een gat zitten. 
Je zet ze aan het denken. Ze beleven het heel intens.

Het gastenboek daar wilden ze wel in schrijven.
Ieder vond een dropje of pepermunt weer lekker.

Marijke en Aad Bezemer

'Interview' met Klaasje uit het jaar 1981

Onlangs hebben we een 'interview' met Klaasje uit het jaar 1981 gevonden:

Het staat in een artikel dat in (waarschijnlijk) Het Vrije Volk verscheen in het jaar 1981.
Onderwerp was de aanwijzing van Leidschendam als veertiende groeikern in Nederland 
door de toenmalige minister van Volkshuisvesting Beelaerts van Blokland. Spijkenisse 
behoorde al sinds 1959 tot de groeikernen en in het artikel komen de voor- en tegenstanders 
uit Spijkenisse van het wonen in een groeikern aan het woord. Waaronder natuurlijk 
ook Jan de Baan; hij ziet voor- en nadelen.  Na Jan volgt Klaasje. In het artikel staat: 
Mevrouw J. Mak drijft een piepklein groentewinkeltje in de Voorstraat, één van de twee 
overgebleven winkelstraatjes in de oude dorpskern. “Groeikern? Wat is dat? 
O, de nieuwbouw… Nou daar hebben we geen last van. Ook met de winkel niet.” 
En als straks die superzelfbedieningswinkels in het nieuwe stadscentrum komen?
“Nou, dat zie we dan wel weer, de tijd zal het leren”.

MAK-Haiku's

Eén van de vrijwilligers, Marijke Bezemer, heeft een paar Mak-Haiku's geschreven.
Dit is Japanse dichtkunst, 1e regel 5 lettergrepen, 2e regel 7 lettergrepen en 3e regel weer 5 lettergrepen.
Deze wilden we u niet onthouden.

1850

Twee kinderneuzen
drukten tegen vensterglas,
ruiken niet gegund.

Vier olijke kinderogen
tuurden nieuwsgierig binnen,
dáár leek interessant!

Mochten we maar naar
binnen pap en mam gevraagd,
joepie het mag echt.

Feest kon beginnen
huppelend de winkel in,
een kelder, oh kijk.

Broertje en zusje
keken echt hun ogen uit,
zo´n huisje zo klein.

Bedstee met deuren
hoe moet je daar in slapen?
wel leuk zo´n slaap-kast.

En nu naar buiten
Pap, mam en zusje gehaald
een enthousiast gezin.

We komen zeker
weer eens kijken allemaal
Dag tot de volgende.......... 

Open Monumentendag 2013 in Winkel Mak

Bij de opening van de Monumentendag die plaats vond bij de Mannetje op de Krom was het gelukkig droog.  Elke locatie had gezorgd voor een kunstwerk; het  geheel werd bij de Mannetjes na de opening in elkaar gezet, zodat het één gezamenlijk kunstwerk werd. Winkel Mak ontbrak hierbij niet, Nel v.d. Tol had voor een passend onderdeel gezorgd. Daarna werden alle locaties opengesteld, zo ook  winkel Mak.  Vanwege de regenbuien was het eerst rustig, maar ’s middags werd dit royaal ingehaald.  Er is weer heel wat afgepraat, oude bekende ontmoetten elkaar, herinneringen werden opgehaald. Het was gewoon weer een heel gezellige dag en we telden ongeveer 176 bezoekers. Vanwege het thema “Macht en pracht” hadden we, met de onmisbare hulp van Nel,  in één  bedstee  de toilettafel van de dames ingericht zoals we deze op zolder aantroffen na het overlijden van Klaasje. Verder de poederdozen van het merk Nina Ricci, Chanel enz. enz. Een mantelpakje met bontkraag van Annetje behoorde ook tot de “pracht” van de dames.

Museumwinkel/woning Mak

Zaterdag 1 juni is museumwinkel annex woning Mak aan de Voorstraat in Spijkenisse weer open. 
De kleinschalige tentoonstelling inde bedstee met als onderwerp "Schoonmaken en wassen in de vorige eeuw" is nog te zien tot september a.s. Winkel en woonkamer en niet te vergeten het "buitentoilet" in het steegje zijn natuurlijk ook te bezichtigen. Het museum is elke 1e zaterdag van de maand geopend van 12.00 tot 16.00 uur.

Recipe fair (receptenbeurs) en de lesbrieven

Zondag 21 april jl. werden aan wethouder Van der Schaaf de beide lesbrieven, vergeten groenten en Spijkenisse 1915 – 1940, overhandigd. Het project waar Wim Mokveld in 2010 enthousiast aan begon is eindelijk afgerond. "De aanhouder wint", sprak Wim.

Tegelijkertijd opende wethouder Van der Schaaf de receptenbeurs (recipe fair), een evenement dat georganiseerd werd door Wim Mokveld, samen met  Bibliotheek De Boekenberg. Deelnemers konden hun gerechten laten proeven, gerechten die misschien al jaren in de familie bereid werden.

De opkomst viel enigszins tegen; Wim had 20 uitnodigingen verzonden en er waren vijf deelnemers. Het moet nog groeien waarschijnlijk. Het waren koude gerechten (in de Boekenberg kan niet gekookt worden), afkomstig uit allerlei landen. Zo waren er deelnemers uit Jordanië, de Philippijnen en was er een Japans restaurant. Het is de bedoeling dit evenement jaarlijks te herhalen tijdens de opening van Meimaand Milieumaand.

Mooie reactie op website en fijne herinneringen, helemaal uit Canada!

Als oud Spijkenisser, die geemigreerd is naar Canada, ging mijn hart open bij het zien van deze site. Herinneringen aan Klaasje en haar zus dreven gelijk boven. Hoe ik in 1956 op vierjarige leeftijd met mijn moeder boodschappen ging doen bij de dames Mak, hoe lang het duurde voor we eindelijk binnen stonden en het dropje voor het naar buiten gaan. Klaasje kwam tot mijn vader zijn huisartsen praktijk overdroeg aan Jelle Rijpma in 1982 jarenlang een keer in de drie maanden langs bij hem voor een check up en betaalde dan in natura in de vorm van manderijnen, sinaasappelen etc.

In de tijd dat haar zus opgenomen werd in de Breede Vliet, was haar zorg wederom perfect, zoals ze ook haar huwelijk niet liet doorgaan, vanwege de plicht die ze ervoer haar vader te verzorgen tot zijn dood, evenals haar moeder trouwens. Ze at vaak mee in de Breede Vliet, want na het dagelijks bezoek aan Anne, nam ze niet meer de tijd om voor zich zelf te koken.

Ik bezocht haar die laatste jaren van haar leven, toen er niemand was overgebleven om voor haar te zorgen. De eenzaamheid maakte dat ze mensen de trap zag afdalen van het zoldertje, die er al lang niet meer waren. Voor haar waren ze levens echt en zorgden dat ze zich niet alleen voelde. Ten slotte hadden ze haar zingeving gegeven in alle voorafgaande jaren. Familie was een prioriteit en die liet je niet alleen.

Anne was degene die zich graag liet verzorgen door Klaasje, ze had langere tijd een relatie met een dokter in Hoogvliet als ik me de roddels nog goed herinner. Misschien was het de man voor het  rozet raampje boven..

Dit initiatief is hartverwarmend om het huis en winkeltje tot een museum te maken. De site ziet er perfect uit en ik zal hem regelmatig bezoeken.

De foto’s van de mensen in klederdracht uit die vroege jaren zijn als ik het goed zie Nel van den Tol en haar man Julius.

Het activeert me om weer contact op te nemen met mijn broer Fred Jurrjens om de super 8 films die mijn vader maakte van het Spijkenisse van toen in de jaren vijftig te laten digitaliseren. Als het goed is heeft hij de doos die ik vond in mijn vaders donkere kamer op de zolder van Voorstraat 60 nog onaangeroerd staan in Ugchelen. Veel succes met het Makhuis dit jaar.
Hartelijke Groeten Marion Jurrjens

Levend standbeeld

Afgelopen zaterdag (23 maart) was Winkel Mak open ter gelegenheid van de verhuizing van de markt naar het Marktplein bij de oude kerk.
Het was onverwachts een drukke middag; de vrijwilligers bij MAK kregen meer dan 100 bezoekers!

De museum/groentewinkel had een "levend standbeeld" voor het raam; het rilde af en toe van de kou.

Museumwinkel Mak weer geopend

Op zaterdag 2 maart gaan in museumwinkel MAK de deuren weer open en wel elke eerste zaterdag van de maand van 12:00 tot 16:00 uur. Winkel en woonhuis zijn opnieuw te bezichtigen. In de bedstee is een kleine tentoonstelling, met als thema 'Wassen en schoonmaken in de vorige eeuw'. Te zien zijn alle attributen die daar destijds bij gebruikt werden, zoals stampers, wringer, borstels, teilen, wasketel, Sunlight zeep enz. enz. Voor geïnteresseerden is het ook mogelijk het Mak fotoboek aan te schaffen.

Jaarverslag Open Monumenten Dag 2012

Het jaarverslag van de Open Monumenten Dag is te lezen op de site van Regio Art Rijnmond: 
http://www.rarspijkenisse.nl/jaarverslag-omd/. Pagina 7 vermeldt de activiteiten van Groentewinkel Mak.  

Museum Mak ivm succes kerstsfeer op 5 januari nogmaals open!

Zaterdag 5 januari jl. was nogmaals de in kerstsfeer versierde bedstee, met kerstspullen van de gezusters Mak te bewonderen. Dit vanwege het enorme succes op 15 december 2012. Er was ook een met de hand gemaakte kerststal te zien.

Verkoop MAK-Fotoboeken

De MAK-fotoboeken worden nu ook in de winkel verkocht! De prijs voor een exemplaar is €25,-.

Iedere school in Spijkenisse ontvangt twee exemplaren van het fotoboek. Iedere school op Voorne Putten krijgt ook een exemplaar!

Met dank aan de samenstellers Leen en Marijke Kok.

Dit fotoboekwerk is mogelijk gemaakt door de samenwerkende gemeenten Spijkenisse, Hellevoetsluis, Brielle, Westvoorne en Bernisse, als ook de Provincie Zuid-Holland.

Filmpje

Hieronder vindt u de link van het filmpje Voorne Putten Journaal 11, dat in opdracht van Groot Hellevoet is opgenomen door Mylene Egbers. Hierin ook uitgebreide aandacht voor het MAK fotoboek. Veel kijkplezier!

http://youtu.be/HQDGKS-VqM8 

Overhandiging MAK-Fotoboek

Via fotograaf Cok de Coninck kregen we onderstaande link doorgestuurd inzake de overhandiging van het MAK-Fotoboek.

Veel kijkplezier!

https://plus.google.com/photos/108068878098586796634/albums/5818815897818661937?banner=pwa&gpsrc=pwrd1

Foto's wekelijkse groenteverkoop.

Foto's van donderdagmiddag, 20 september 2012, tijdens de wekelijkse groenteverkoop.. De verkoop gaat steeds beter; er zijn al een aantal vaste klanten.

Groentewinkel MAK tijdens de Open Monumentendag 8 september

Open Monumentendag di 14 augustus 2012

Ontdek Spijkenisse tijdens Open Monumentendag di 14 augustus 2012

OfficiŽle opening molen za 12 mei 2012

Mak nu zelfs als header-foto op de gemeentepagina!

Foto's in klederdracht

Van Peter van der Sluijs ontvingen we nog wat foto’s van de mensen in klederdracht in het winkeltje van MAK en een andere foto.
Klederdracht van MAK nu zelfs ook op Wikipedia!

Winkel Mak op deWeekkrant.nl

Op zaterdag 5 mei j.l.waren mensen in klederdracht in Spijkenisse in het winkeltje van mak.
In het winkeltje van mak waren mensen in klederdracht de vrouw was gekleed in klederdracht die alleen op zondag gedragen werd. De kleding dateert uit ongeveer 1900 en wat later. Ondanks het slechte weer was het toch druk in het winkeltje. Na afloop kan je een pepermuntje of een dropje meenemen.
In het winkeltje werken hoofdzakelijk vrijwilligers en het oude Spijkenisse kwam met de klederdracht weer extra tot leven.
Van Peter van der Sluijs ontvingen we nog wat foto's van de mensen in klederdracht in het winkeltje van MAK en een andere foto.

Laatste kans: Oranjehuis in winkel Mak

Op zaterdag 5 mei a.s. is voor de laatste maal de kans in museum- en groentewinkel Mak de kleine tentoonstelling te zien over het Koningshuis. Behalve diverse attributen uit de nalatenschap van de dames Mak zijn er ook foto’s, krantenartikelen, postzegels enz. te bezichtigen. Dit alles heeft betrekking op de regeerperiode van de drie laatste vorstinnen. Bovendien is  de originele proclamatie te bewonderen zoals deze is opgenomen in de “Buitengewone Nederlandsche Staatscourant” van
6 mei 1945. Dit was de eerste verschijning van de Staatscourant in het bevrijde Koninkrijk der Nederlanden. Voor deze speciale gelegenheid wordt de rondleiding verzorgd door gidsen in klederdracht.  De overige inrichting is uiteraard ook te bezichtigen, zoals dit altijd op de eerste zaterdag van de maand het geval is, openingstijd van 12.00 tot 16.00 uur.

Expositie Koningshuis goed bezocht!

De kleine expositie over het koningshuis werd zaterdag 7 april jl. goed bezocht. De eerste klanten waren drie paashazen, waarna nog zo'n 75 bezoekers de diverse attributen uit de nalatenschap van de dames MAK kwamen bewonderen.

Het Oranjehuis in winkel Mak

Op zaterdag 7 april a.s. zal in Museum- en Groentewinkel Mak een kleine tentoonstelling te zien zijn over het koningshuis. Er worden diverse attributen getoond die uit de nalatenschap van de dames Mak afkomstig  zijn. Ook is er een aantal boeken en krantenartikelen die betrekking hebben op ons vorstenhuis tijdens de regeerperiode van de drie laatste vorstinnen. Natuurlijk is ook de overige inrichting te bezichtigen, zoals dit altijd op de eerste zaterdag van de maand het geval is; openingstijd van 12.00 uur tot 16.00 uur.

Zuidwester in winkel Mak

Op vrijdag 9 maart 2012 zijn cliënten van Zuidwester in winkel Mak op de Voorstraat in Spijkenisse gestart.
De dames Diana, Dagmar en Brichitte bemannen het oude winkeltje met de verkoop van bijzondere producten. Zij doen dit samen met vrijwilligers. 

Regionale producten
De producten worden gemaakt bij atelier de Kwast, het Raadhuis en het Ambacht. Alle drie zijn dit dagbesteding locaties van Zuidwester. De producten hebben een relatie met de historie van winkel Mak en van Spijkenisse.

Zo kunt u bijvoorbeeld kunstkaarten kopen van atelier de Kwast, met schilderijen van gebouwen uit oud en nieuw Spijkenisse, drop en pepermunt in papieren puntzakken, linnentasjes met een opdruk van Mak. 

Openingstijden
Elke eerste zaterdag van de maand is het winkeltje met het woonhuis geopend voor bezoekers. Ook scholen kunnen terecht voor een rondleiding. Op donderdag verkoopt de zorgboerderij vergeten groenten, op vrijdag kan men van 13.00 tot 15.30 uur terecht voor originele souvenirs van de museumwinkel aan de Voorstraat 26.


De 3 locaties die de Makproducten maken:
www.cwohetraadhuis.nl       
www.zeepatelier.nl
www.atelierdekwast.nl

Een foto-impressie van de zolder van Groentewinkel Mak

De zolder van museum- en groentewinkel MAK is niet toegankelijk. Daarom langs deze weg een foto-impressie, met dank aan Peter van der Sluijs.

Niet zo vergeten groenten

Vergeten groenten zijn hot, zelfs Herman den Blijker houdt zich er mee bezig!

Reactie op krantenbericht Weekblad De Botlek

Hallo Groentewinkel Mak,

Ik las in De Weekkrant van De Botlek een leuk verhaal over jullie groentewinkel. Mooi dat jullie bijzondere groentesoorten verkopen.
In het artikel stond dat jullie vaak de vraag krijgen: Hoe maak ik het klaar?
Dat komt met bekend voor en daarom heb ik een site over een aantal van deze groente- en fruitsoorten gemaakt. Onder andere www.schorseneren.nl en www.pastinaak.nl Omdat jullie onder andere schorseneren en pastinaak verkopen is het misschien interessant om over deze groenten een link naar mijn site op te nemen op jullie site? Dan kunnen mensen altijd vinden wat ze er mee kunnen koken.
Veel groeten en veel succes met de winkel.

Met vriendelijke groet, Okke 17-01-2012

MAK in het OFS Magazine

MAK drop-drankie en MAK pepermunt-likeur!

Spijkenisse heeft er weer iets bijzonders bij: MAK drop-drankie en MAK pepermunt-likeur!

Openingstijden museum: elke eerste en derde zaterdag van de maand van 13.00 tot 16.30 uur
Voorstraat 26, 3201BB Spijkenisse, Telefoon: 0181-620746, Email: info@groentewinkelmak.nl

Nieuws

Klik hier voor het laatste nieuws

Lesbrieven

Spijkenisse 1915-1940

Historische lesbrief

Vergeten Groenten

 

 

 

1-Jarig bestaan na heropening 2 april 2011

Waar kunstwerk Atelier Arina werd onthuld
Lees verder >>

Onze sponsors

Meer informatie >>>

Ons gastenboek

Geef je mening >>>